Снимка БГНЕС

Пловдив расте на запад и юг. Изводът е на база на статистиката за издадени разрешения за строеж. Видимо за районите "Западен" и "Южен" те са най-много, което означава, че там има движение, ново строителство и разрастване. Това съобщава за Plovdiv24.bg секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева.

Според националната статистика от преди години, Пловдив е най-предпочитан град за вътрешна миграция. "Данните, които поддържаме в общината, са за население по настоящ и постоянен адрес. Изменението по тези две групи показва действително увеличение на населението на град Пловдив“, отбеляза Топчиева.

При сравнение на данните от 2019 и 2023 година се вижда увеличение на населението по постоянен адрес. Ако от края от 2019 година постоянно живеещите са били 382 282 души, то в края на 2023 година те са вече 385 736 лица, заявили постоянен адрес и живеещи в Пловдив, посочи Ангелина Топчиева.

"Видимо градът е пълен и пулсира ежедневно. Доказателство за това е трафикът и заетостта. Но въпреки това данните за населението по постоянен и настоящ адрес не показват драстично увеличение“, добави секретарят на общината. По брой на населението от края на 2023 година на първо място е Район "Южен“ с 84 856 жители. Район "Централен“, който досега винаги е държал първенство, минава на второ място с 81 924 жители.

Район "Източен“ е на трето място с 60 766 жители, на четвърто място е Район "Тракия“, петото място е за "Северен“ и на последно място е "Западен“ с 41 505 жители.

Броят на закупените жилища обаче все още не означава, че там има регистрирано семейство. Но ако гражданите не се регистрират, то няма как в общината да има данни  за миграцията в града.

В общината няма и статистика за това колко пловдивчани се връщат за постоянно от чужбина. Но такива случаи в последно време никак не са малко. Това може да се установи по новозаписаните в училищата българчета, чиито семейства са се завърнали от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase