Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Охлаждането на трудовия пазар в България е сериозен фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Някои фирми съкращават работна ръка в момента, други – наемат. Забавянето на трудовия пазар със сигурност ще ограничи бързия ръст на доходите, а това ще доведе до плавно охлаждане на жилищния пазар, до оттегляне на купувачи и до активизиране на част от продавачите, особено при увеличение на имотните данъци. Това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Данни на БНБ за кредитирането през януари показват, че отново няма повишение на лихвите по жилищни кредити, което се очаква от банкери и други пазарни участници. Напротив – средният лихвен процент за новите ипотеки се понижава леко до 2,57%. А обемът на изтеглените жилищни кредити продължава да расте с бързи темпове – през първия месец на 2024 г. са отпуснати кредити за общо 430,3 млн. лв. (без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране), което е ръст от 38% спрямо януари 2023 г.

Една от причините за тази тенденция е свръхликвидността в банковия сектор. Продължаващият ръст на спестяванията води до огромна конкуренция между банките при кредитирането и тази борба за пазарен дял поддържа ниската цена на кредита, заяви гостът. Промоциите за новите клиенти са запазени до края на март, като цената на привлечения ресурс е нараснала в края на януари месец. Постепенно през март и следващите месеци банките ще предлагат по-добри лихви по депозитите, което бавно ще води и по-високи лихви по кредитите.

Гостът обясни, че българинът вярва в инвестиционната стойност на имотите, което води до по-голяма инвестиция в имоти и по-голям процент на необитавани жилища в големите градове. Има опасение, че може хората да се отприщят и да започнат рязко да продават. Столична община има право да определя имотните данъци, което според гостът, ако се вдигне този данък, за второ и повече жилища, от една страна ще донесе повече приходи в общината, а от друга може да стимулира хората да отдават под наем или да продадат жилищата постепенно.

Ако се даде възможност за инвестиции на физическите лица в български държавни ценни книжа с по-висока доходност, това би стимулирало хората да се насочат към ДЦК, вместо да пазят пари в банките и да събират за имоти.

Все още съществуват лошите практики, с които се увеличават оценките на имотите, за да се отпуснат повече средства срещу тях.

"Все още има натиск да се увеличават оценките на имотите, но повечето банки в България са част от международни холдинги и имат много добра политика за следене на оценките на обезпечението. Една контрастатистика – БВП на България също расте, както и депозитите, доходите на хората растат, така че нивото на кредитиране в България е около 10% от стойността на БВП и само Румъния има по-ниско съотношение ипотечни кредити, разделено на БВП. Спрямо растежа на БВП кредитирането за миналата година е нараснало само с 1%. Има перспективи, които показват, че нещата не са чак толкова горещи в сектора.“

Гостът смята, че влизането на България в еврозоната не би се отразило значително на лихвите по жилищни кредити, като факторите за нормализирането са другаде и няма да видим сценария на Хърватия, в който след присъединяване в еврозоната лихвените проценти се увеличиха.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase