Снимка: Община Стара Загора

След близо 40-минутни дебати в Общински съвет на Стара Загора с  46 гласа „за“, един „против“ и нула „въздържал се“ беше приета декларация за критично финансово състояние на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и „Мини Марица – изток“ ЕАД и растящото социално напрежение в региона, съобщава БТА.

"Въглищните централи от комплекс "Марица изток" и Бобов дол произвеждат над 47 процента от електроенергията в страната ни. При себестойност на произведената енергия от над 300 лв. на MWh (в зависимост от цената на въглеродните емисии) „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД няма възможността да се съревновава на пазарен принцип, което предвещава намаляване на производството и неговото спиране, водещо до последващо обявяване на несъстоятелност. Вследствие на това ще бъде намален и добивът на суровина – лигнитните въглища, и като резултат на пазара на труда ще излязат близо 12 500 души непосредствено заети в двете дружества и живеещи предимно в Старозагорски регион.

Социалният ефект ще бъде катастрофален, защото намаляването на добива от „Мини Марица-изток“ ЕАД ще рефлектира и на сложни връзки с мрежа от контрагенти, включващи доставчици на суровини и материали, строителни и ремонтни фирми, доставчици на инженерни услуги и те също ще прекратят дейност. По социални проучвания това са още 37 000 работни места в регион Стара Загора. Общо за периода от 2023 – 2038 г. област Стара Загора ще загуби над 51 000 работни места, което е над 53 процента от всички работни места в областта, а непряко засегнатите членове на семействата ще са повече от 146 000 души, което е над 45 на сто от населението в област Стара Загора", се посочва в декларацията, внесена от общинските съветници Деян Дяков, Наско Митев и Борислав Йорданов.

Според тях "това ще бъде шок за системата на социално осигуряване, както и шок за засегнатите области като цяло, тъй като прогресията ще доведе до затваряне на десетки малки бизнеси и услуги. Липсата на възможност за алтернативна заетост ще доведе до миграция, обезлюдяване и повишаване нивата на битовата престъпност. От своя страна, това ще доведе до закриване на още десетки бизнеси, се отбелязва още в документа.

В приетата днес декларация съветниците посочват, че "със затварянето на комплекс „Марица изток“, ще бъде изключен основният двигател на икономическия и социален живот в община Стара Загора. България ще изпадне в изключителна зависимост от външни доставчици на гориво и ел.енергия при наличие на собствени такива за още поне 50 години. Енергийният комплекс „Марица изток“ е основният гарант за сигурността на електроенергийната система поради наличието на четири ТЕЦ, работещи с местен енергоизточник – въглища. „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД е единствената централа в страната ни, която има връзка с трите нива на напрежение на ЕЕС на Република България – 110, 220 и 400 kV, което я прави основен фактор за устойчивата работа на ЕЕС, за ограничаване разпространението на тежки аварии и подпомагане бързото възстановяване на системата", пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase