Снимка: Bulgaria ON AIR

"На база 10-годишния си опит с издаващата система БДЖ реши да надгради услугата и да въведе изцяло нова билетоиздаваща система, която да е съвременна, интегрирана и да позволява както нови технологични методи, така и да добави нови канали за продажба на билети", съобщи председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" доц. Юлия Варадинова в студиото на "България сутрин".

Освен чрез уеб базирания портал, билети ще могат да се купуват и от вендинг машини, PDA мобилни устройва и от мобилно приложение, уточни още тя.

"Приложението е с функционалност за планиране на самото пътуване. Новата система, която предвиждаме да изградим, е интегрирана, т.е. ще има възможност да се интегрира с подобни билетоиздаващи системи за всички видове транспорт в страната и чужбина. Идеята е системата да позволява функционалност. PDA устройствата са мобилни устройства, ще бъдат закупени 420 броя, които ще бъдат в превозния персонал. Предвижда се пътникът да може да си закупи билет и с ПОС терминал", стана ясно от думите на доц. Варадинова.

По повод билетоиздаващата система е пуснато пазарно проучване в началото на февруари, като вече има заявен интерес за участие от 7 български и чуждестранни фирми, посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ".

"Ще разгледаме офертите, ще се ориентираме в ценовия диапазон. Ще изработим методика, по която ще оценим кандидатстващите фирми. Оценяването няма да е само на база най-ниска цена, защото за нас е важно тази система да предоставя различни функционалности, добра техническа поддръжка. Амбицията ни е до края на годината да пуснем новата билетоиздаваща система в пълната ѝ функционалност", обяви гостът.

Доц. Варадинова припомни, че от август насам са сключени редица договори, осигуряващи по-добри услуги. Единият от тях е закупуване на 10 броя локомотиви "Смартрон".

"Относно поскъпването на билети, в момента се работи. Разработват се различни варианти, прави се ценова политика. Ще има повишаване на цените, тъй като от 2018 г. цените на билетите изцяло не са пипани. Изследванията са ни в посока на ценовата поносимост на нашите клиенти. Не мога да се ангажирам с точен процент, но имаме два аспекта - повишаването на цените на горивата и инфлационните процеси, другият е повишаването на предоставянето на качествена услуга", коментира още доц. Варадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase