Снимка: Община Стара Загора

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. "Зелена зона" в Стара Загора предлага общинската администрация.

Досега един час паркиране в централната градска част струваше 1 лев. Ако промените бъдат приети, един час престой за автомобил вече ще струва два лева.

Пред Радио “Стара Загора” зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Общинските съветници от партия „Възраждане“ в Стара Загора се противопоставиха на предложението по време на специална пресконференция.

„Ние мислим, че има други мерки, които могат да бъдат направени, за да бъде ограничен трафикът в града. И вдигането на цената на „зелената зона“ няма да доведе до спирането на коли в центъра“, заяви общинският съветник Галин Динев.

Според него въпреки приетата нова транспортна схема на градския транспорт в града „той не е удобен за голяма част от гражданите“. От думите му стана ясно, че само 21 на сто от гражданите на града използват градски транспорт, за да отидат до работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase