Снимка: БГНЕС

България гласува „въздържал се“ поради продължаващите обществени и политически обсъждания. Смятам, че е прекалено рано за социологическо проучване, защото хората продължават да бъркат ГМО с нови геномни техники. Нашето общество има нужда от достоверна и коректна информация, а не манипулативна, за да може наистина да се ориентира правилно, дотогава ние ще поддържаме тази неутрална позиция.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Кирил Вътев в ресорната парламентарна комисия.

Вътев представи позицията на България и предвидените бъдещи действия от страна на българското правителство относно приетото на първо гласуване в Европейския парламент (ЕП) Предложение за регламент на ЕП и на Съвета относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники, и храните и фуражите, произведени от тях, и за изменение на Регламент (ЕС) 2017/625.

„През това време цяла Европа, виждате, как губи пазарни позиции заради прекалено амбициозни зелени политики“, отбеляза той.

Министърът на земеделието подчерта, че за да има достоверна и коректна информация по отношение на новите геномни технологии, трябва да има достатъчно научна информация. Той обясни, че те са прекалено нови и не са навлезли в практиката у нас, както е в Япония, в САЩ и в други страни. „Смятам, че ние в момента не сме в състояние да се позовем на български данни, можем да се позоваваме само на чуждестранни научни данни“, каза Вътев.

Министърът на земеделието подчерта, че няма нито един факт, че някой е отровен или се е разболял от продукти от нови геномни техники. „Тъй като все още никой не може категорично да докаже и вредата, нито че това е бъдещето, затова ние поддържаме позицията „въздържал се“, обясни той и допълни, че това е окончателното мнение, което България поддържа.

„Ние нямаме намерение да накланяме везните наникъде“, категоричен е Вътев.

Румен Христов от ПГ на ГЕРБ-СДС, каза от своя страна, че е спорно дали ГМО и нови геномни техники не е едно и също. „Голяма част от учените казват, че са едно и също“, добави той и заяви, че е за това България да гласува „против“.

Христов попита защо не залагаме на конвенционално и биоземеделие. „Ние сега искате да чакаме 30 г., тъй като науката не е напреднала, за да видим какво става със сортовете, какво е влиянието върху децата ни. ГМО-то не ни е необходимо на нас в България“, подчерта той.

„Знаете ли как са гласували нашите евродепутати в парламента? Гласували са „против“. Защо се промени позицията от „против“ на „въздържал се“? Защо се отказва да има върху етикетите обозначение и хората да имат информиран избор, че продуктите ще бъдат от нови геномни техники. Нека да мислим за биоземеделие“, призова Христов.

Вътев обърна внимание, че България с всяко свое действие в ЕС въздейства върху собствения си имидж и авторитет. „С всяко свое действие. Тежестта на нашия глас е 1,53%, т.е. ние в момента изразяваме позиция почти само за авторитет, нашият глас не е решаващ, както е на Полша, на Германия“, заяви земеделският министър и посочи, че достоверната наука е скромна и тиха.

По думите му решението ще бъде взето без значение дали България е „за“, или „против“. „Дали ще сме „за“, или „против“ – това няма да е решаващо за вземането на това решение. Вместо ние да създаваме сортове и да продаваме, нашето семепроизводство клони към нула. Вместо да се чудим как да го вдигнем и да продаваме, ние се чудим как да го зануляваме“, добави Вътев.

Той обясни, че битката въобще не е за нещо друго, а е за пазар на семена и остатъчен материал.

„Кажете ми къде има соя без ГМО. Проверете захарните изделия и ще видите, че навсякъде има соя“, каза още Вътев.

Министърът на земеделието съобщи, че България е против неотбелязването на етикета, че продуктът съдържа нови геномни техники. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase