Снимка: БГНЕС

Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, снегът не е бил стабилен, каза пред БТА началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев. Турист беше затрупан вчера и загина при паднала лавина в Боровец.

Керкелев посочи, че според него затрупаният е бил на дълбочина около 1,60 сантиметра. Туристите са направили грешка, като са минали по тази писта, където не е разрешено, посочи той. По думите му сигналът за трима затрупани от лавина е подаден в 14:10 часа. Двама от тях са  успели сами да излязат от снега.

По първоначални данни затрупаният от лавина е гръцки гражданин, който е бил част от група сноубордисти и скиори.

"Трима сноубордисти и един скиор попадат в лавина. Местността - Маркуджик 3, е типично място за падане на лавини. Двама се изкопават сами, единият от сноубордистите не е засегнат, но скиорът е в неизвестност", каза малко след инцидента директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев за Bulgaria ON AIR.

Ангел Керкелев каза, че спасителите и доброволците са били около 25 души, като в операцията са участвали и четири кучета. Туристът е намерен с помощта на апарат RECCO. Затрупаният е намерен около 19:30 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase