Снимка БГНЕС, архив

Институции в Търговище започнаха проверки в местно училище след публикация на родители в социалните мрежи заради неприемливо поведение на учител.

Проверката е в Специалното училище за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски“ , каза пред БТА началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева.

През почивните дни в местна група в социалните мрежи се появи публикация – видеоклип, от който се вижда, че учител от училището удря дете, след което то пада от стола си. Възмутени родители публикуват клипа, по думите им, за да стане общоизвестно поведението на учителя. Сениха Мехмедова от село Кралево, чието дете също е възпитаник на учебното заведение, каза, че учителката трябва да бъде отстранена от работа. Днес жената не е пуснала дъщеря си на училище и възнамерява да я остави у дома, докато въпросът не бъде разрешен в полза на учениците. Именно Мехмедова решава да даде гласност на случая, „за да спре тормозът в училище“.

Днес екип от отдел „Закрила на детето“ е извършил проверка в училището.  Представители на отдела са се самосезирали. „Проведен е разговор с директора, все още се събира информация и се извършва се проучване. Действаме по спешност. В отдела няма подавани сигнали от граждани за подобни случаи“, каза началникът на отдела Ирина Йорданова. Тя допълни, че по време на разговора с директора учителката не е присъствала в учебното заведение. Работи се в синхрон с други институции.

Областната дирекция на МВР в Търговище също се е самосезирала веднага след публикацията в социалните мрежи. Своевременно за случая е уведомена Районната прокуратура в града. Полицията е започнала проверка по случая, която се извършва под ръководството на Районна прокуратура, каза говорителят на Дирекцията Ани Кръстева. Проверката ще бъде приключена в срок до 72 часа.

Телефонът на директора на училището Полина Тодорова днес остана изключен.

В училището се обучават и възпитават деца от почти цяла Североизточна България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase