Снимка: БГНЕС

В Бургас ще бъде открита социална градина за възрастни хора с деменция. Социалната градина ще е към общинския  социален патронаж. Помещенията, които в момента се ремонтират са на ул. "Иван Богоров".

Нарекли сме я “Грижовник“ и тя ще е на принципа на детските градини, но ще обслужва наши съграждани с това заболяване във времето от 8:00 до 16:00 ч. всеки работен ден. Първите потребители ще приемем през февруари, съобщи в официалната си фейсбук страница кметът Димитър Николов.

До края на месеца ще бъде оповестен начинът за кандидатстване, като подборът на потребителите ще става след събеседване с психолог.

Надявам се по този начин да помогнем, както на възрастните хора с деменция, така и на близките им, които се грижат за тях. Възрастните хора с деменция изискват постоянно наблюдение. Много често излизат и забравят къде е домът им, в някои случаи забравят дори имената си. Близките на някои от тях са принудени да ги заключват, за да не излизат и да се губят, което също носи рискове, посочва Николов.

Социалната градина за възрастни хора ще предложи: дневна услуга за наблюдение над възрастния човек за времето от 8:00 до 16:00 ч., провеждане на ежедневни "социални кафенета" от психолог, специализирал в работата с възрастни хора с деменция, с цел забавяне на дементните процеси и превенция на задълбочаване на състоянието, провеждане на ежедневна групова рехабилитация, с цел превенция на обездвижването, обяд и осигуряване на пространство за обедна почивка и сън; трудотерапия; групово посещение на мероприятия и разходки при хубаво време.

БТА припомня, че от 1 октомври миналата година седем социални услуги в Бургас станаха част от общата социална дейност на Общината. Шест от услугите дотогава бяха създадени и финансирани по различни оперативни програми. Тези услуги вече се финансират от общинския бюджет, чрез средства, предоставени от държавата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase