Снимка: архив, БГНЕС

Във връзка с това, че още няма електрозахранване на селата Царичина, Понор, Дреново и Бучин проход, след взети решения от Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, аварии и катастрофи, със заповед на кмета на община Костинброд е обявено частично бедствено положение в тези населени места. Това става известно от интернет страницата на община Костинброд.

По време на заседанието на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, аварии и катастрофи е взето решение да се изпрати писмо до Електроразпределителни мрежи Запад (ЕРМ Запад), с което да се изиска информация за причините, довели до кризисната ситуация в община Костинброд и защо определеният час за възстановяване на електрозахранването беше непрекъснато променян и какви са причините за това, се почва в сайта.

Друго изискване на Щаба е да се обсъди възможността с електроразпределителното дружество да бъдат обходени трасетата и осъществени действия по премахване на клоните по дърветата, които застрашават проводниците, както в населените места, така и извън тях.

Да се изиска от Агенция пътна инфраструктура и ОПУ-София да предоставят актуален контакт за подаване на сигнали при проблеми с републиканските пътища и да предоставят данни за фирмата, поддържаща пътищата. При непредоставяне на информация от тяхна страна да се поиска информация от областния управител на Софийска област.

От общината изискват още да се изпратят писма до съседните общини, с които община Костинброд има общи пътища, за да могат да се координират помежду си за поддържането на пътищата, свързващи двете общини.

На 26 ноември поради сериозни аварии на „Електрохолд“ по основната мрежа, както и скъсани многобройни жици от тежкия сняг, паднали клони и дървета, беше сериозно нарушено електрозахранването на цялата територия на община Костинброд, както в града, така и в селата.

На следващия ден беше възстановено електрозахранването в костинбродските села Драговищица и Голяновци, както и в Първи район в града. Ток не е имало повече от 40 часа, написаха в официална си фейсбук страница от общинската администрация Костинброд.
(БТА, Николета Василева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase