Снимка: БГНЕС

Остава усложнена обстановката в страната след падналия сняг през уикенда. В около 1000 населени места имаше проблеми с тока и водата и все още има хора, които стоят на тъмно.

Снегонавявания блокираха движението в Североизточна България, спасители вадиха закъсали в пресните автомобили. В редица общини обявиха бедствено положение

В Казанлък един човек почина след измръзване.

За учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната - днешният ден е обявен за неучебен. Причината - усложнената снежна обстановка в страната, сред които липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и непроходими пътища.

Десет автобуса са блокирани край Поликраище. За това сигнализира пътничка в един от тях. Пред Нова тв Пламена Иванова разказа, че пътуват от Румъния в посока Велико Търново, но близо 12 часа са блокирани край Поликраище. Хората са се свързали с телефон 112.

„Няма бедстващи, защото сме в автобусите и ни е топло. Отпред има патрулен автомобил, полицаите ни казват да чакаме”, заяви Пламена Иванова. Тя обясни, че няма обиколен път, по който да минат.

От МВР призовават, ако нямате неотложни ангажименти и днес да бъдат отложени пътуванията.

Къде е обявено бедствено положение?

В област Варна бедствено положение е обявено на територията на община Вълчи дол тази сутрин до овладяването на ситуацията, обяви кметът на общината. В понеделник е обявен неучебен ден. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов пред БТА. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение.

Всички села в община Провадия са без електрозахранване. Пътищата там са заснежени, но проходими.

В област Габрово бедствено положение беше обявено на територията на община Трявна.

В област Добрич е обявено бедственото положение, а днешния ден за неучебен. Причините, посочени в заповедта, са падналият обилен снеговалеж, придружен със силен вятър, непроходими пътища от републиканската и общинската пътни мрежи, вследствие на снегонавявания, довели до откъсване на населени места на територията на общината. Както и високият брой села без ток и вода.

По-рано днес бедствено положение беше обявено в община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб.

Бедствено положение беше обявено в област Разград заради усложнената зимна обстановка, като срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември. Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

Обявено беше бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Днес е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени днес. Във всички общини има населени места без ток и вода.

В област Търговище бедствено положение за 48 часа обявиха в община Омуртаг, учебните заведения на територията на общината ще бъдат затворени.

В област Шумен, без град Шумен,  беше обявено бедствено положение за следващите 24 часа. Бедствено положение беше обявено в девет общини на територията на област Шумен - Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase