Снимка: БГНЕС

Към 10:00 часа по данни на социологическа агенция „Тренд“ избирателната активност за кмет в София е 5.8%, 5.4% в Пловдив, а във Варна е 6.9 на сто. В Русе активността е 6.3%, а в Плевен – 5.3 на сто, съобщи Евронюз.

За общински съвет в София активността е 5.4 на сто, в Пловдив – 5.1%, във Варна 6.6%.
От ЦИК съобщиха, че секционните избирателни комисии (СИК) не трябва да допускат до гласуване хора, които не са включени в избирателните списъци и да ги дописват в тях.

Още по темата

"За тези избори е особено важно изискването са уседналост, така че избирател, който се е явил в секцията, но не е включен в избирателния списък, не може да бъде дописван. Много малко са изключенията на тези категории лица. Това са именно членовете на секционните избирателни комисии, които примерно са служебно заети, или охраната на секцията, но в други случаи, особено ако лицето е включено в така наречения "забранителен списък", той може да бъде дописан, само ако представи удостоверение от общинската администрация, че основанието, поради което е включен в "забранителния списък", е отпаднало", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase