Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 29 октомври отново отиваме до урните. Този път избираме кметове и общински съветници, който поемат местната власт за следващите четири години.  

Избирателите могат да дадат своя глас само с хартиена бюлетина, след като ЦИК взе решение да отмени машинния вот заради опасение от манипулации.

Бюлетините навсякъде са различни и с различна дължина, според броя на кандидатите.

Най-дългите бюлетини ще са в София – за общински съветници и за кмет. Те са около 60 см. Втора по дължина е бюлетината за общински съветници на Варна.

При гласуването с хартиени бюлетини няма разлики спрямо предишни години.

Преференциалното гласуване е начинът, по който избирателят може да изрази предпочитанието си към конкретен кандидат в партийната листа и по този начин да го изпрати на предна позиция, независимо от предварителната подредба в бюлетината.

Пред вратата на всяка изборна секция трябва да са закачени списъци с кандидатите на всички партии, подредени в поредността, определена от партийните централи. Пред името на всеки от тях има номер, който избирателят трябва да запомни, за да може да го отбележи при гласуване.

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

Полето на отбелязване на преференция се намира в дясната част на бюлетината. За хартиената бюлетина предпочитанието се отбелязва със знак "Х" или "V" в кръгчето с химикал, пишещ в син цвят.

Гласоподавателите имат право на един избор за преференция. Ако не бъде отбелязана изрично, преференцията се брои за водача на листата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase