Снимка: Bulgaria ON AIR

Войната по пътищата у нас продължава. Отново поредица от тежки катастрофи с жертви през последните дни.

"Катастрофите ги правят хората. Човешкият фактор е важен. Много от катастрофите са поради човешки грешки. Трябват повече кампании, в които да повишим чувствителността по теми като пътната безопасност, с начина, по който трябва да се държим, какво застрашава нас и околните", каза психологът по пътен травматизъм д-р Зорница Тоткова в студиото на "България сутрин".

Освен мерките с цел контрол  - наказания, глоби, отнемане на автомобил, трябва да има и мерки, насочени към човека и поведението му, категорична е д-р Тоткова. "Едно е да имаме мерки, друго е да може те да бъдат приложени адекватно и бързо", уточни тя.

Пред Bulgaria ON AIR психологът коментира и случая отпреди няколко дни, при който дете управлява автобус.

"Това е професионален шофьор, трябва да отговаря на професионално значими качества, за да управлява автобус. Отговорен е за много хора. Такова поведение е недопустимо, следва да бъде наказано, така че следващите такива, които си помислят да сбъднат мечта, да намерят безопасен начин", смята специалистът.

Д-р Тоткова обясни, че програмите за превенция имат за цел да вменят усещане за важност на проблема.

"Когато сме водачи с вече установено рисково и опасно поведение на пътя, трябва да се подхожда по по-различен начин, с програми за интервенция. Те целят да адресират конкретен проблем. Работата с тези водачи е задължителна. Вижте какво става след всяка катастрофа. Хора губят живота си, някаква част от обществото става, прилагат се мерки, които не постигат ефект. Случва се следваща катастрофа и нищо не се променя. Проблемът не е адресиран. Хората трябва да си дадат сметка, че нагласите не се променят с едно натискане на копче", каза гостът.

Според д-р Тоткова, ако днес започнем да променяме нагласите на хората, реален ефект можем да видим след години.

"Не всяко нещо можем да променим. Например, ако сте млад водач, може да видите кои са силните и кои слабите страни. Тогава можем да очакваме положителна тенденция. Посланията трябва да адресират конкретен проблем. Имаме много кампании в тази посока, въпросът е те да се случват периодично. Важно е хората да са информирани. Не можем да очакваме държавата да реши всички проблеми", посочи тя.

По думите на д-р Тоткова жените правят по-малко рискови и застрашаващи останалите участници в движението нарушения.

"Нарушенията при жените са по-скоро от невнимание и от разсейване, не са съзнателно предприети. Статистиката показва, че когато превишаваме скоростта, вероятността да настъпи произшествие е много по-голяма, времето за реакция се скъсява. Младите водачи нямат опит, смятат се за по-рискови и опасни. Възрастните водачи  -  те успяват да компенсират дефицитите си", изтъкна психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase