Снимка: БГНЕС
fallback

Спряха програмата "Достъпно за вас", защото според КЗК тя ограничава конкуренцията. Намесват ли се мерките за контрол на цените на продукти от малката кошница в пазарните принципи на конкуренция или са добра европейска практика?

Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ) смята, че по-скоро се таргетират веригите и се търси информираност, отколкото по-груба намеса на пазара. 

"Проблемът дойде от това, че КЗК не е питана по въпроса. Много малко стоки се засягат, както и малко от пазарните играчи. Веригите концентрират по-малко от половината от търговията на дребно, така на практика половината пазар остава изцяло незасегнат", посочи той.

Oще по темата
И алармира за липса на актуалност в сайта foodprice.

"По-голяма част от цените бяха актуални към края на лятото. Тогава хората, които поддържат сайта, са загубили интерес да го поддържат. Ограничаването на цената на дадена стока за целия пазар би било таван. По-адекватното е да се идентифицират отделни домакинства, които са социално слаби за покриването на своята базисна необходимост", счита Николов за Нова Нюз.

От своя страна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН смята, че и във Франция е имало практика за намаление на цените. "100 цени намалени за 100 храни беше направено чрез министерството, като посредник, и с търговците. Поставят се специални етикети, за да се знае, че даден магазин работи по тази програма. Инфлацията е още голяма, но малко се успокои. По неофициална информация предложението за новата мярка не е минало през комисия и няма подпис на председател".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

gg

преди 7 месеца

А на милиардите раздадени субсидии какво им е пазарното?

7

Комунделник

преди 7 месеца

Контрол на цените, режим на тока, опашки за бензин и купони за хляб! Това е раят!

6

Непазарен

преди 7 месеца

А ако пазарните принципи потъпкват основните човешки права за достъп до стоки и услуги първа необходимост? Кое е по-важно? Хлябът да стане 4 лева? Посещението на лекар при платени здравни 10?

fallback