Снимка: БГНЕС

"Достъпно за всеки“ е новата инициатива на правителството, чрез която то ще се опита да се справи с високите цени на храните. Насочена е към големите търговски вериги.

Още по темата
Министърът на икономиката увери, че не става въпрос за таван на цените или за вменяване на задължения, а за доброволна инициатива, която няма да пречи на свободната конкуренция.

"Позитивно е, че се търси диалог с бизнеса и що-годе пазарни механизми. Има и конкретна цел, която е заложена. Тя кореспондира с обявеното намерение на България за влизане в еврозоната от първи януари 2025 година", обясни пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, което обединява голяма част от търговските вериги.

И сега най-атрактивните цени са в големите търговски вериги, обясни той.

"Очакванията ни са това, което Министерството на икономиката предвижда да подпише индивидуално с всяка една от търговските вериги, които решат да се включат в тази инициатива, да бъде съгласувано и с Комисията за защита на конкуренцията".

Намерението е търговската надценка на веригите да се намали, разясни Вълканов. Той не изключи възможността тези намалени печалби да се компенсират като се начислят върху други стоки.

"Това е естествен бизнес ход, но всеки ще определи за себе си как да постъпи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase