Снимка: БГНЕС

За бъдещето на димитровградската Топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград спорят днес два протеста, които вече започнаха и които се очаква да се срещнат на входа на енергийното дружество по обяд.

В града има засилено полицейско присъствие от различни подразделения на МВР, предава БТА.

Гражданската платформа "Дишай Димитровград" събра свои членове и симпатизанти на централния площад "България" под мотото "Търпението свърши".

Проблемът с мръсния въздух на Димитровград , който идва от ТЕЦ "Марица 3" продължава от две и половина години. Контролните органи нехаят", каза Веселин Вълев. Природозащитниците се отправиха на шествие от центъра на града до топлоцентралата.

Активистите смятат да връчат ултимативно писмо на ръководството на теца и да заявят, че търпението им спрямо системното замърсяване се е изчерпало и централата трябва да бъде затворена. Най-малките участници в шествието също ще изпратят своите послания с искане за чист въздух и щастлив живот под формата на рисунки, които бяха окачени на сцената на площада.

Служители на теца и членове на техните семейства също излязоха пред портала на енергийното дружество. Около 300 служители и техните семейства ще бъдат пряко засегнати, ако работата на дружеството бъде ограничена, предупреди ръководството в декларация до медиите.

Целта на днешното ни събиране е да покажем, че не сме лоши и страшни и че пушекът не означава замърсяване, показва работеща икономика и производство на така необходимата ни електроенергия, каза членът на Управителния съвет на централата Юлиян Семерджиев.

Тук сме, за да защитим работните си места, каза Мария Стоянова, която е работи в производството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase