Държавата предлага на търговските вериги да продават на достъпни цени. Идеята е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да предлагат основни храни на възможно най-ниска цена. Иван и Димитър взимат минимална пенсия. Споделят, че с всеки изминал ден с определена сума пари успяват да купят все по-малко продукти, а качеството става все по-ниско, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Плодовете трябва да поевтинеят. То е безобразие. 1 кг домати могат ли да струват 5 лв.?", каза Иван.

"Като съм сам, оставям 40-50 лв., но като дойдат синовете и стигат и до 100 лв.", сподели Димитър.

Предложението на Министерството на икономиката е по-ниски цени да има за пресни плодове и зеленчуци, олио, млечни и месни продукти, които са в така наречената "малката потребителска кошница". В инициативата могат да се включат и магазини, които продават и нехранителни стоки.


Премиерът обвърза предложението с влизането на страната ни в Еврозоната и Шенген. "Има разбиране, че те самите трябва да положат усилия, защото са заинтересовани България да бъде част от Шенгенското пространство и Еврозоната. Това би било от полза както за страната, така и за тях като големи икономически оператори. Това е наша обща задача, да свалим инфлацията и да повишим доверието на потребителите", призова Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase