fallback

В петък започва политическата кампания за местните избори.Следващите 30 дни ще бъдат използвани и за пълната подготовка на членовете на избирателните комисии за спокойното протичане на изборите.

"Подготовката върви с пълна пара, очакваме обществената поръчка за надграждане на софтуера на машините да бъде изпълнена спешно. Тези машини за първи път ще участват масово в местен вот, досега са участвали само в частични местни избори. Няма да бъде лесно на избирателите, защото това са най-сложните избори, които предвижда нашият Избирателен кодекс", каза председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя припомни, че ще гласуваме с няколко вида бюлетини, независимо дали са хартиени или машинни.

"Отново ще имаме право на избор - хартия или машина. На предишния вот, когато за първи път избирателите във всички секции можеха да избират хартиено или машинно гласуване, около 64% от големите секции предпочетоха машинния вот. Но при всички случаи за членовете на СИК няма да бъде лесно, защото трябва да броят няколко вида бюлетини. Надяваме се, че ще има успешни обучения", допълни Пенева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ на последните избори членовете на СИК не са били толкова затруднени със самото броене, колкото с обобщаването на резултатите.

Бонусът е в размер на 40 лв., а Пенева е на мнение, че машините, с които разполага България, са напълно достатъчни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 месеца

Резултатите вече са готови, но все пак да изчакаме да мине избирателния ден.

12

С други думи

преди 7 месеца

всичко е ясно,разделиха баницата,няма смисъл да гласувате! Посолството е решило кое как и къде...

11

нафърфорий

преди 7 месеца

Ама хич нямъ да е лесну... Кой да избереш, за кого да гласуваш... ами те "все юнаци с гладни тумбаци" и всеки тъ лъже, та да гласуваш за него!!! И Изведнъж съ сетих за сцената от филмъ "Господин за един ден"с предизборнатъ агитация.... -)))))

fallback