14 души от Дома за възрастни хора с физически увреждания в монтанското село Горна Вереница са дали положителен тест за COVID-19. Един от обитателите е в болница, а останалите са под карантина, съобщи NOVA.

Директорът на Дома Борислав Горанов обясни, че в неделя е била извикана Спешна медицинска помощ за един от потребителите. „Тогава е установено, че човекът е с COVID-19. На другия ден е имало тестване за всички потребители на социалната услуга и на персонала, който се грижи за хората. Двама от персонала и 11 души от обитателите са с положителни тестове. Настаненият в болница има и белодробно забовяване. Здравите са в отделни стаи от хората с положителни тестове. За някои вирусът протича безсимпомно", каза Горанов.

Елена Тодорова от Регионалната здравна инспекция обясни, че е направено тестване на място. "Хората ще са 7 дни под карантина. Заради тези случаи за две седмици е преустановен приемът на нови обитатели на Дома", каза тя.

Значителен ръст на новозаразените с COVID-19 се наблюдава в страната. Това потвърди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA.

„Не бих казал, че се случва нещо неочаквано. Бяхме наясно, че ще се намери нов вариант, който лесно да се разпространява. Очевидно тези нови варианти са такива”, каза Кунчев.

„Още преди години казахме, че най-вероятно COVID-19 ще стане като един нормален респираторен вирус, като грип - лесно се разпространява, доста го има, но няма чак такава нужда от болнично лечение и още по-малко - от интензивно”, каза Кунчев.

Ваксини за новите щамове има, обясни той и препоръча поставянето им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase