Снимка: БГНЕС

Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30 км/ч.

По този случай Светослав Васев, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" каза: „Идеята за 30-километровите в час зони означава в зоните на кварталните карета, там където се движат и автомобили и пешеходци и велосипедисти, инфраструктурата да бъде такава, че да не позволява водачите да нарушават правилата за движение. „Зона 30” означава не просто поставяне на знак с ограничение, а още инфраструктурни мерки като изнесени тротоари, повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища.”

„Промяната в пътищата ще се приоритизира посредством анализи. Тези, пътни артерии, които извеждат транспортните потоци трябва да останат с по-високи максимално допустими скорости. Такива са Цариградско шосе, Ботевградско шосе, Околовръстното и скоростните тангенти”, заяви Васев.

Още по темата

„Държавна агенция по безопасност на пътищата смята, че би трябвало дори във всички  градове максималната допустима скорост трябва да е 30 км/ч. Хората се притесняват, че по този начин ще се увеличат задръстванията, но искам да отбележа, че за отвеждащите артерии това решение няма да се прилага”, посочи Светослав Васев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase