Снимка: БГНЕС

"Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители", това заявява министърът на земеделието, храните и горите Кирил Вътев в своя позиция по повод общонационалния протест на земеделци и зърнопроизводители по повод вдигането на забраната за внос на украински продукти.

Позицията гласи:

"Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", обръща се Вътев към тях.

"Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната – последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка", отчита агроминистърът.

Земеделският министър отчита, че след три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит се е постигнало много.

"Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит", заявява Вътев.

"България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници. Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре", подчертава още министърът.

Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители, заяви още Вътев.

Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес. Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители, дава заявка Кирил Вътев.

Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase