Снимка: Bulgaria ON AIR

Глътка въздух за преработвателите след отмяната на забраната за внос на украинско зърно.  Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев заяви в студиото на "България сутрин", че вече ще заработят в нормални пазарни условия.

"Самата забрана, която беше приета основно под натиска на земеделските производители, нямаше основание. В България бяха внесени незначителни количества. Тази забрана беше приета въпреки нашето настояване и анализи, че тя няма да доведе до повишаване на цените на слънчогледа в България. Тя не оказа никакъв ефект на цената на слънчогледа. Произвеждаме около 2 млн. тона слънчоглед, имаме изградени мощности за 4 млн. тона. Внос е необходим. Искаме да имаме достъп до повече суровина", коментира гостът.

Земеделските ни производители задържаха продукцията си и суровината в заводите не беше в необходимите количества, което наложи временно затваряне на по-големите заводи, поясни Янев.

"Украйна и Русия определят цените в Черноморския регион. Украйна продължава да работи в тежките условия, миналата година е произвела 12,8 млн. тона слънчоглед. 5,2 млн. тона слънчоглед изнася Украйна в цял свят. Тази невъзможност да се преработва слънчоглед, украинците го предлагат за експорт - той ще отиде в наша конкурентна страна или те ще го преработят и пак ще излезе на същия пазар. Не се осъзна това, че няма да окаже влияние на цените на слънчогледа и олиото", каза още Янев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече могат да заработят, ако цените на пазара са изгодни за българските производители на слънчоглед. На цените на слънчогледа влияят икономически фактори, а много елементи на свободния пазар ги няма. Климатичните условия също са от голямо значение, а тази година у нас те не са били много добри.

"Цените на външните пазари са определящи за цената на олиото на вътрешния пазар. В момента цените са надолу и няма основания за поскъпване на олиото. Проблемът е, че нашите земеделски производители тази година имат по-висока себестойност и цената на международния пазар не е изгодна за тях, сигурно ще изчакат по-добри цени", посочи Янев.

"Втълпи се на потребителите, че слънчогледът от Украйна е с пестициди, с тежки метали и радиация. Няма по-проверявана стока от слънчогледа, който се внася не само от Украйна", изтъкна председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase