СНИМКА БГНЕС

Само за месец 80 моторни превозни средства са иззети на територията на община Бургас, съобщиха от МВР. В по-голямата си част това са леки автомобили, конфискувани от водачи, които са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Още в първия ден след приемане на законовите промени са били отнети два леки автомобила, за употреба на алкохол, и на канабис, както и камион с полуремарке, за употреба на алкохол.

Отредено е ново място за съхранение на иззетите коли, което е специално оборудвано със система за видеонаблюдение, СОТ и жива охрана, уточняват от полицията.

Промените, с които се дава право на съдилищата в България да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, влязоха в сила преди месец, пише "Сега". В закона са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила.

Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол - при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase