Снимка: БГНЕС
fallback

Има формула, по която се определя размера на минималната заплата. И според нея следващата година тя трябва да е 933 лева, което е със 153 лева ръст.

Oще по темата

Това би било най-високото номинално увеличение на минималната заплата за последните две десетилетия, отчитат в свой анализ от Институт за пазарна икономика. Те твърдят, че този ръст ще има доста по-значителни ефекти върху пазара на труда, съобщи БТВ.

Формулата за изчисление на заплатата обаче се нуждае от поправка, посочват от  института. И изчисляват, че ако заплатата стане 933 лева, то тя ще представлява едва 20% от средната заплата в IT сектора, но пък цели 78% от средната заплата в хотелите и ресторантите.

Значителни разлики ще има и по области в страната. За столицата такава заплата ще означава 35% от средната, но във Видин - 72 % от средната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Урсула

преди 8 месеца

Да вдигат минималната заплата на 2000 лева,Който "бизнесмен"не може да плаща да фалира!От такива бизнесмени сме на тоя хал!Не може международен шофьор да се осигурява на минимума,Алоооо правителството сляпо ли е че не взема мерки!

62

Анонимен

преди 8 месеца

Римската империя точно така е изчезнала, след висока хипер инфлация. Вдигат заплати, вдигат цени и вдин ден хляба ще струва по 2000лв. Европа е тръгнала по нанадолнището яко.

61

Бачо Колю

преди 8 месеца

Възмутен съм от дъното на бездънната си душа!!!Никой не ме е питал и прас, ще ми вдигат минималното възнаграждение. Искам да се намали МРЗаплата поне с 20 процента. За бедния и отруден български бизнесмен е убийствено да осигурява работниците си на повече от мин. раб.заплата, разликата до реалното възнаграждение се получава в плик. Държавата няма да пълни бюджета с тези кървави пари и да ги взема от бедния бизнесмен както се взема дете от майка.

fallback