Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България не е само свидетел, но и пряк потърпевш на катаклизми на времето в Европа. Дълги суши и горещи вълни са последвани от интензивни валежи. Това е ясен знак, че тези екстремни явления не са само противоположни, могат да се случат в близки периоди едно с друго, а държавата отново не беше подготвена за тях. Tова заяви климатологът Симеон Матев, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Отново се видя, че не сме достатъчно добре подготвени за такива събития и от тук нататък вместо да се вайкаме и да се чудим защо се случи, по-добре отговорните хора за това да седнат и да се разработят така наречените планове за адаптации за климатичните изменения“ коментира Матев.

Според госта, един добре разработен план със сигурност ще помогне в бъдеще за щетите от такива наводнения да бъдат по-малко и веднага да можем да се справим с други проблеми като се случи дадено събитие.

Още по темата

Климатологът описва тези явления като нови черти на климата в Европа. Климатът постоянно се видоизменя, но в момента тези екстремни промени влияят на много повече хора, за това трябва да им се обърне повече внимание.

Наводненията по Черноморието са именно такъв случай, подценен от специалистите по времето. Симеон Матев казва, че обстановката наистина не е изглеждала толкова валежоносна. Моделите в Гърция правилно са показали високи нива на валеж – 1000 мм, което е мусонна сума, нетипична за този регион. Въпреки това българският бряг беше поразен от неочаквани масивни валежи.

"Имаме станции, които измериха над 300 мм валеж. За някои места това е близо 40-45% от годишната валежна сума. Тоест, само за 18 часа пада валеж, който трябва да падне половин година, за 6 месеца“, съобщи Матев.

Относно мерките, които можеха да се предприемат от властите, Матев обаче посочи, че в нощта на 4-ти срещу 5-ти септември на някои места са паднали над 100 мм. дъжд, което потенциално означава доста опасна ситуация и при образуващите се нови валежи в района е можело да бъде издадено предупреждение за местните хора.

Гостът споменава обаче, че дори и метеоролозите да издадат предупреждение от най-висока степен, 95% от хората ще го неглижират. Заради предишни случаи, в които предвидено лошо време се е оказало по-хубаво и хората спират да приемат предупреждения на сериозно, той е убеден, че отново ще се достигне до същата ситуация.

Очакват ли се още обилни валежи в Гърция и Турция и ще се успокои ли времето и у нас?

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase