Снимка: БГНЕС

Една причина не може да бъде изтъкната по отношение на злоупотребите най-вече с правилата за шофиране. Най-лесно е да се каже, че тъй като няма достатъчно превантивни мерки, не се осъществява контрол на пътя. Това е в основата на това нелегитимно поведение, взето от шофьорите.

Още по темата
Това заяви в студиото на Нова Нюз криминалният доцент Неделчо Стойчев в отговор на въпроса защо толкова много хора пият и сядат зад волана?

По думите му шофирането на кола, както и всяка друга дейност на един човек, на една личност, е презентация на неговата същност. "И тъй като има през последните години, може би 30 или 40 години, или може би още от времето на социализма - едно много дебалансирано отношение на обществото, на неговите представители и на членовете на обществото към определени ценности, които са в основата на ежедневния морал на взаимоотношенията между хората. От там идват и проблемите, тъй като в крайна сметка, да си разрешиш да пиеш и да седнеш зад волана - най-малкото не спазваш закона. Не спазваш и не писаните правила. Обаче не ти пука. Това е въпросът", посочи той.

"Проблемът на първо място е в самите хора. Те няма как да се променят, тъй като хората, основните им личностни характеристики, базисните им личностни характеристики или така нареченото ядро на личността, след като се формира, остава консистентно и непроменливо въс времето. По същия начин и с престъпниците. Те не могат да бъдат променени. Особено тежките рецидивисти. Трябва да се направи така, че да има някаква система от награди и наказания, която да е устойчива, която да се мултиплицира във времето, а не през месец, през два или през година да се променят изискванията. Тези награди и наказания ще формират определен тип поведение. Това е бихевиористкия подход, който е фундаментален механизъм за формиране на определени поведения. Това поведение, което харесваш, го награждаваш, а това, което не одобряваш, го наказваш", подчерта криминалният психолог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase