Снимка: Istock

Ако искате да сте във форма, вероятно сте склонни да опитате всичко. Но понякога липсата на време може да ви принуди да пропуснете тренировката. Вместо това, обаче ви предлагаме хитър начин да се раздвижите и да изгорите калории, при това у дома. В следващите редове ще ви споделим няколко невероятни ползи от скачането на въже. А ето ги и тях:

Страхотна кардио тренировка

Можете да използвате скачането на въже, за да поддържате здравето на сърдечносъдовата си система. Американската кардиологична асоциация дори създаде фондация, наречена Jump Rope For Heart (Скачане на въже за сърце). Доказано е, че скачането на въже намалява риска от сърдечни заболявания и спомога за предотвратяването на противовъзпалителните процеси в организма. Американската асоциация за здраве, физическо възпитние и отдих публикува проучване, което показва, че скачането на въже е по-ефективна тренировка от джогинга.

Не на последно място, с това упражнение можете да изгорите доста калории – цели 200 само за 20 минути! Ако скачате на въже 5 дни в седмицата пък можете да изгорите цели 1000 калории!

Стимулира работата на мозъка

Физическите упражнения са полезни за дейността на мозъка. Но дейности, които изискват повече съсредоточаване и концентрация (като танци или скачане на въже), имат по-голямо въздействие върху когнитивните функции, отколкото упражненията сами по себе си (като бягаща пътека или стационарен велосипед). Най-добрите тренировки, които ще подпомогнат работата на мозъка ви включват координаци, ритъм и стратегия.

Когато скачате на въже, вие стимулирате и двете полукълба на мозъка. Придобивайки нови умения, вие помагате на мозъка си да произведе нови нервонни връзки. Ето защо, следващият път когато скачате не въже, можете да се опитате да направите някои нови трикове – като различни посскоци или фигури.

Скачането на въже може да ви подготви за други дейности

Можете да използвате скачането на въже, за да загреете тялото си преди да започнете друга физическа активност. Така ще повишите бързо сърдечната си честота и ще задействате кръвообращението. Международният журнал за спортна физиология и физическо представяне (The International Journal of Sports Psycology and Performance) публикува изследване през 2019-та година, което показва как скачането на въже подобрява индекса на реактивна сила и цялостното представяне на любители бегачи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg