Снимка: БГНЕС
fallback

Второ срутване в зоната на югозападния бастион е установено вчера в крепостта "Баба Вида", съобщиха от областната администрация във Видин.

По този повод от ръководството на Регионален исторически музей Видин е изпратено уведомително писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация. На място с проблема се е запознала зам. областният управител Ани Арутюнян. Предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности, при спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство, са направени от инспектор Пламен Иванов, ръководител на ЦРП-Враца към Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство".

От областната администрация припомнят, че с решение на Министерския съвет управлението на историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота, и потвърждават готовността си да съдействат и подпомагат общината с цел неговото опазване.

Поискана е информация от местната управа за изразходваните до момента средства за поддръжка на средновековната крепост, наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали "Баба Вида" има направена застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 8 месеца

Прави впечатление, че малка част от коментирайте искат "събаряне на тези ненужни камъни"... "Баба Вида". Което говори, че от продължилата бедност, мързел и злоба, има хора, които са оскотяли и обезверили, вече не са човеци. За памет, история, святост, изобщо не можем да говорим и свързваме с тях. Тези същества са грешка на природата, ненужна маса, плява, която замърсява природата. Слава на Бога, не са много. Но, държавата трябва да предприеме нещо в образованието, за да не се появят отново.

38

Точик

преди 8 месеца

Който е гласувал за ***, да яде Дървените бишкоти.Имаме идеални кандидати, не корумпета и тарикати.Но избрахме ***

37

Анонимен

преди 8 месеца

Днес няколко червените олигарси държат целия град Видин. Живеят в София, където заемат високи постове, благодарение на членството си в БКП/ДС. Имат ресторантите там, магазини, охранителни фирми, заели са места в съда, прокуратурата, полицията и действат както при комунизма... Интелектуалците и демократите бяха избити, ограбени, или прокудени.

fallback