Снимка: Bulgaria ON AIR

Русе скърби за загубата на 11-годишното момче, което беше ударено от мълния на стадиона в крайдунавския град. Лекарите продължават да се борят за живота на второто дете, което оцеля като по чудо след удара. Състоянието му все още е критично.

Проверка ще установи дали при изграждането на съоръженията на стадион "Дунав" са спазени всички изисквания.

Минути след 19 часа снощи на стадиона, където тренира детският футболен клуб, пада мълния и удря две от децата, докато тичали към навеса, за да се скрият от дъжда. За едното от 11-годишните момчета ударът е смъртоносен.

"Почти в самия край на тренировката се чу голям гръм, в който стана този нелеп инцидент, за съжаление, с фатален край за едно от децата. Дай Боже, другото да се оправи. Ако е имало някакви предпоставки, ние винаги предпазваме децата, даже отлагаме тренировки, не се тренира в дадената ситуация", коментира треньорът на децата - Динко Дерменджиев.

Състоянието на оцелялото като по чудо момче все още е критично.

Още по темата
"От изследванията си личи една политравма на целия организъм, засегнат е мозък, бял дроб, черен дроб, състоянието е изключително тежко, критично, и тепърва сега ще започнат да се развиват усложненията от тази тежка травма", каза началникът на Интензивното отделение по анестезиология и реанимация в УМБАЛ "Медика" в Русе д-р Бланш Ангелова.

Стадионът, където е станал инцидентът, е даден на концесия от община Русе преди пет години. Според концесионера той отговаря на всички изисквания за безопасност, а общината започва проверка.

"До тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона, което направено така, че всичко е заземено и всичко е обезопасено", категоричен е концесионерът на спортния комплекс д-р Симеон Симеонов.

"Ще търсим семействата на детето, което почина, и на детето, което е пострадало, както другите деца, които са били на място в клуба. Ще търся възможност за психологическа подкрепа. Ситуацията е изключително тежка", коментира кметът на Община Русе - Пенчо Милков. От прокуратурата също започват проверка.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase