Снимка: БГНЕС
fallback

Област Бургас е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В областта за три месеца в експлоатация са въведени 1352 апартаменти и къщи. На второ място остава София, където са завършени 1168 жилища. Област Варна е на трето място със 718 жилища, показват данни на Националния статистически институт. .

Челната петица се допълва от областите Пловдив и Благоевград съответно с 449 и 222 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са Стара Загора (202), Перник (150), Пазарджик (150) София-област (128), Велико Търново (103) и Хасково (102). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Столицата запазва първото си място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През второто тримесечие на годината в столицата са въведени в експлоатация 171 жилища с 5 и повече стаи, пише Труд. Столицата води класацията три поредни тримесечия, като преди това в продължение на две тримесечия лидер беше област Пловдив.

На второ място е Пловдив със 77 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация за едно тримесечие. Топ три се допълва от област Варна с 48 нови големи жилища. Четвъртата позиция е за София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 39, а на пето място е област Благоевград с 34 големи жилища.

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са от десет нагоре. Това са Бургас (31 големи жилища), Русе (19), Стара Загора (16), Пазарджик (14), Хасково (12) и Перник (10). Общо за страната завършените големи жилища са 520 броя.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в областите Габрово и Видин през тримесечието са въведени в експлоатация съответно само едно и две жилища, а в област Разград само 4 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 61, а в Северния централен район - 205. Докато в Североизточния район новите домове са 880, което е над три пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1694 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1662, като те изостават по брой от тристайните. Двустайните жилища са 32% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1712 и имат дял от 32,9%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 651 и са по-малко от едностайните, които са 653.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1180, а новопостроените жилища в тях са 5198. На годишна база сградите са със 17 по-малко, но жилищата в тях се увеличават с 1121, или с 27,5%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 75,3%, с тухлена - 20,9%, с панелна - 0,2%, а с друга - 3,6%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (78,7%), следвани от жилищните кооперации (15,6%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените кооперации.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 500 хил. кв. м, или със 17,6% повече в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 104,3 кв. м на 96,2 кв. м.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 212,9 кв. м, и София - 157 кв. м, а най-малка - в областите Бургас - 53 кв. м, и Велико Търново - 72,3 кв. метра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 8 месеца

До 12.Кой изкарва 600-700 лв ?Това е минимална заплата значи си чистач или нещо подобно .Вината трябва да я търсиш в теб.И ако хората в Бургас вземаха по 600-700 лв нямаше да се строят къщи и блокове из целия град .Един барман /сервитьор взема 3К месечно на морето ,готвач по 5 хиляди .Ако ти си с заплата 600-700 лв хвани научи някой занаят .

12

Наблюдател

преди 8 месеца

Тъкмо да има за мигрантите.

11

циник

преди 8 месеца

Примката се затяга и следва задушаване, почти винаги при задушаване изпуска ***. Това е бъдещето за имотите.

fallback