Снимка: Pixabay

Жителите на две габровски села алармираха тези дни притеснени, че мечки буквално кръстосват улиците край домовете им посред бял ден.

Най-напред от село Жълтеш, а след това и от Стоевци се оплакаха, че дивите животни са слезли при хората.
След това, в социалните мрежи, от други габровски села и крайни квартали споделиха, че хищници от вида навестяват и тях.

Присъствието на мечки в близост до населените места в Габровско не е необичайно, но кметският наместник на село Стоевци Петко Червенски казва, че това е първият случай, в който мечката скъсява дистанцията с хората и това ги плаши. Дивото животно е опропастило овощна градина, пчелини и е съборило огради на обитаеми имоти, жалва се кметският наместник.

"Проблемите стават сериозни. Безброй обаждания има до мен. Не могат хората да си влязат в градините да си приберат реколтата", каза той пред БНР.

Червенски изтъкна, че вероятно има няколко мечки и поне една от тях има малки. Мечките са защитен вид и не подлежат на отстрел, допълни той.

Комисия от експерти от Горското стопанство и Регионалната инспекция по околната среда и водите вече е посетила селото и е описала щетите на място, за да получат засегнатите собственици полагащото им се обезщетение.

Тази пролет, заради зачестили сигнали за навлизане на мечки в населените места, в Габровска област беше въведен механизъм за реакция. Тогава кметовете и кметските наместници получиха инструкции, а в селата- на видно място беше поставена информация за жителите как да действат. Според хората от Стоевци този механизъм, който предвижда работна група от експерти в областта на лова, ветеринарномедицинската дейност и местната власт да реагира най-напред при сигнали за поява на кафява мечка и да установява дали има заплаха за хората, не работи.

Александър Дуцов - експерт по опазване на видовете във WWF - България коментира за БНР, че поведението на мечките вероятно се дължи на недостига на храна на естествените им местообитания.

"Миналата година и по-миналата година природата беше благосклонна. Имаше много храна, което най-вероятно е довело до оцеляване на голям брой малки мечета. А те на втората година биват изгонени от родителите си и съответно си търсят място под слънцето. Най-често тези малки млади животни са най-склонни на експерименти, а и освен това са били изтикани в периферията на местообитанията", обясни той.

"Имахме доскоро малък ресурс за предоставяне на електрически огради, които, поставени правилно и монтирани добре, предпазват от нападения, но не може да се разчита на една организация като нас да опаше всички места, които биха могли да бъдат нападнати", подчерта Дуцов.

В търсене на храна мечките често "нападат" контейнерите за смет, предупреди експертът.

Разрешения за отстрел на мечка се издава само с подписа на министъра на земеделието, допълни той и посъветва хората да регистрират щетите, за да могат да получат компенсации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase