Снимка БГНЕС, архив

Наядени от диви животни тела на мигранти пълнят моргата в Бургас, алармират оттам.

Към момента в хладилните камери са прибрани 16 трупа без установена самоличност, но всеки ден пристигат нови. Те биват намерени предимно около села в Странджа, откъдето минава пътят на нелегалните мигранти, пише "24 часа".

"Всеки ден имаме поне по един. Повечето са пълни с червеи, някои са наядени от диви животни. Гледката е ужасна", разказва д-р Галина Милева, началник на отделението.

Въпреки че неотдавна и след дълга битка бургаската морга най-после получи нова хладилна камера, и тя е пълна с тела на чужденци с неустановена самоличност. Едва малка част от телата биват разпознавани след ДНК тестове от роднини и прибирани в родината си, казват от отделението.

Имало случаи, при които до труповете на мигрантите се оставяли телефоните им с GPS, за да могат да бъдат намерени, но те били много малко.

Ако ситуацията продължава така, ще ни трябва помощ, може би Гранична полиция трябва да помисли телата на мигрантите да се съхраняват в отделна камера извън нашето отделение, казва д-р Милева.

Голяма част от труповете, които в момента са в бургаската морга, са на мигранти, загинали още през зимата от измръзване и недохранване, смята д-р Милева. Много рядко в отделението пристигали запазени тела на бежанци, починали наскоро.

Обезводняване заради изтощителните преходи е една от причините за смъртта на мигрантите, а някои  си имали и заболявания и просто не издържали.

Към момента няма данни някакви медикаменти или наркотични вещества да са предизвикали смъртта на мигрантите, чийто тела се намират при нас, коментира д-р Галя Милева по повод тиражирана информация, че опасен наркотик убива нелегални мигранти в Странджа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase