Снимка: БГНЕС
fallback

Слънчогледовото олио поевтинява на световните пазари и у нас. През март миналата година цената на борсата в Ротердам дистигна 2350 $ за тон, а сега е 980$.

Oще по темата
Това е намаление от 58 на сто.

Така през пролетта на миналата година, в някои магазини цените на дребно доближиха 6 лева, а сега средно за литър олио плащаме 3,88, съобщи БТВ.

 За 5 месеца цената на бутилка олио от един литър  намалява с близо 1 лев, отчита правителствения сайт, който следи цените на храните.

В Добричко засетите площи със слънчоглед са повече от миналата година. Като производител Петър Петров казва, че трудно успял да намери пазар за слънчогледа от старата реколта.

"Преди месец продадох последния слънчоглед. На 760 лв.. Не е достатъчнa, съобразно добива, който имахме за годината около 200-220 килограма, неоправдана цена”, коментира Петър Петров, председател на земеделска кооперация.

Производителите на олио пък отчитат, че много от земеделците отказват да продават слънчогледа в изчакване на по-високи цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Иван от с. Лисиците

преди 9 месеца

Олиото поевтинява, може да си правим салати. Тамън домата е хубав сега.

17

Анонимен

преди 9 месеца

Аз познавам един, дето се запаси с олио и то на високите цени. Сега това олио гранясва. Заради такива дбили експлоадираха цените.

16

Анонимен

преди 9 месеца

Ами аз Изхвърлих 2 бутилки от Поевтиненото шмисер беше ,ми то миришеше ужасно и с вкус на гранясало !

fallback