Снимка: БГНЕС

Най-чистите плажове по Южното Черноморие у нас са Централния на Свети Влас, плажовете в Поморие, на къмпинг Златната рибка и Харманите в Созопол. Това сочи изследване на Асоциация „Активни потребители“.

Съвместно с екип от Софийски университет “Свети Климент Охридски” асоциацията е посетила 11 плажа по Южното Черноморие.

Установено е, че 4 от 11 се вписват изцяло в разрешените норми, а 2 имат доста фрапиращо замърсяване. Останалите превишават допустимите норми, но не с толкова да се налага например да бъдат затваряни. Два от плажовете са критично замърсени, като при единия това е 40 пъти над нормата.

Тези два плажа са южния плаж на Приморско при вливането на Дяволската река, а другият е Попския плаж на Царево.

На Попския плаж в Царево стойностите за Escherichia coli достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При визуалния оглед на мястото е установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен, изоставен хотелски комплекс и купища отпадъци.

Проверката на Асоциация „Активни потребители“ е провокирана от дългогодишни констатации за незаконни септични ями и преливници в морето.

Най-вероятно пречиствателните станции не могат да поемат пика на сезона, коментира Богомил Николов. За изследването от „Активни потребители“ се мотивирали“ заради големия шум около евентуално замърсяване от Украйна. Но явно става дума за българско замърсяване, допълни Николов. Засега от РЗИ – Бургас отказаха коментар по темата. Очакваме това стане в утрешния ден.

Водата е изследвана за количеството на бактерията, която се намира във фекалиите. Не трябва да се открива в 100 мл вода за пиене. При водите за къпане, ограничението е 500 клетки за 100 мл.

Методиката за определяне на Escherichia coli е стандартизирана в световен мащаб.

Целия анализ на "Активни потребители" може да видите тук

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase