Снимка: БГНЕС

Паркирането върху дюните по българското Черноморие е факт и през това лято. Фрапиращи са случаите на незачитане на законите по северните ни плажове, където стотици туристи разполагат свободно автомобили, каравани и кемпери върху защитените територии.

Още по темата
Институциите поставиха табели, които напомнят, че глобите са от 100 до 5 000 лева и започнаха проверки, съобщи Нова нюз.

Един от най-очарователните плажове по северното ни Черноморие – Дуранкулак Юг или по-известен като „Космос”, привлича с тюркоазения цвят на водата и огромната си пясъчна ивица. В непосредствена близост е Дуранкулашкото езеро и заедно попадат в защитена територия, която от няколко години обаче страда от нашествието на наши и чужди туристи.

"Има дни, в които стотици коли са паркирали върху дюните. Съответно в тези дюни гнездят защитени редки птици, които живеят в езерото, а преди птици от езерото ходеха по морския бряг. Имаше пеликани, които се разхождаха, имаше лебеди. Сега това нещо вече не може да се наблюдава", обясни Иван Начев.

Местните жители настояват този оазис да се съхрани. "Това е най-големият плаж на север от Албена, който е защитен и по "Натура 2000" и по Рамсарската конвенция, заедно с акваторията, т.е. и плажната ивица е защитена и трябва просто да се осъществява контрол, допълва той.

Другият проблем обаче е липсата на информация – независимо, че правилата за плажуване са ясно разписани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и в този за биоразнообразието. Затова на среща в екоинспекцията във Варна в началото на август се взе решение за поставяне на указателни табели. И община Шабла изпълнява своята част от ангажимента.

"Точната дата на поставяне не мога да кажа, преди 10-на дни, но за ефект към момента – не виждам такъв. Защото няма глобени хора и това, което трябва да предприемем всички и като гражданско общество, сигналите, които се подават, могат да бъдат подавани директно към РУ на полицията в Каварна, за да могат своевременно хората, които работят там, да предприемат необходимите действия", обясни Мариян Жечев, кмет на община Шабла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase