"Толкова много хора рядко виждам. Има всичко. За ден през община Несебър преминават около 550 000 души. Полицията охранява 450 000. Става въпрос за огромна организация. България се появява като доста стабилна дестинация, защото обслужва доста хора. Тук не са само хотели и ресторанти, всички сектори на стопанството са засегнати. Усещането е, че се оплакваме, че туристите са по-малко, но като числа те излизат повече. Всеки месец приключваме със 7-8% повече", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Много хора разчитат на офертите в последния момент, които през август ще са с 30% по-евтини.

По думите му тази година има хора, които по няколко пъти са били на българското море.

"Срещам доста хора, които са били повече от 2 пъти на море. Някои от тях и по 5-6 пъти. Бизнесът си работи, хората са малко по-заети, някои оставят семействата си тук и се връщат, за да работят. Други идват почти всеки уикенд от началото на месец юни. Имаме доста интензивни пътувания. Но в момента, в който се появят облаци и дъжд, веднага това води до керван от автомобили и задръстване по пътищата", посочи Драганов.

Той сподели, че се строят нови и нови хотели.

"Стратегията на общините е конкурента борба и изместване на по-слабия. Няма какво да се изненадваме, че някои ще излязат от бизнеса. Държавата България трябва да види каква е нейната собственост на туристическите ценности. Министерството на туризма няма нито обект, който да е негова собственост. А един турист като отиде, една скара с 2 кебапчета с гарнитура и бира е 11 лв., най-скъп е калканът - 39 лв. Разбира се, има и скъпи места, но на тях е описано."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase