Снимка: БГНЕС

Студентите очакват повече пари за стипендии. В бюджета са заложени исканите допълнителни 6 млн. лв. Това каза пред БНР Даниел Парушев - председател на Националното представителство на студентските съвети.

Още през април входирахме писмо и искане за увеличение на средствата за стипендии, припомни той и каза, че още не са ги получили, но в бюджета са отбелязани.

Още по темата

"През 2021 г. имаме 60 млн. за стипендии, през 2022 г. - 74 млн., сега вече са 80 млн. Това ще ни даде възможност да разгледаме вдигането на праговете".

По думите му допълнителните средства са само за докторантски и студентски стипендии. Той посочи, че долната граница на стипендиите към момента е 85 лв., а максималната - 180 лв. Масово във висшите училища се дава минималният размер, отбеляза Парушев и обясни, че това се прави, за да може повече студенти да получат стипендия. Заради това предлагаме минималният праг да бъде повишен на 120 лв., а максималният - на 200 лв. от новата академична година, обяви Даниел Парушев. Той изчисли, че при долната граница увеличението ще е над 35%.

Просветният министър пое ангажимент да се опита да постигне 17 млн. лв. повече за ремонти на общежитията, в бюджета обаче ги няма, посочи той и добави: "Рано или късно ще бъдат завършени тези 10 блока, но в момента ние караме студентите да си търсят квартири".

"Общежитията са социален елемент. Един наем в София е 500 лв. за 1 стая, а в същото време един студент може да плаща за общежитие 60-70 лв. с включен ток и вода", отбеляза Даниел Парушев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase