Снимка: БГНЕС

С увеличаването на лихвените проценти и изтичането на гратисния период за банките за прилагане на ограниченията на БНБ, както и с очакваното вдигане на лихвите в еврозоната, ще се забави растежът. В България тези процеси идват с 3-4 месеца закъснение, така че е възможно прогнозата за икономически ръст на БНБ да се сбъдне.

Още по темата
Това каза икономистът доц. Красен Станчев за Нова Нюз.

По думите му бързането е било заради ДДС акцизите. ''Това не се прави от днес за утре. Така или няма да се изпълнят договори или ще се мине в сивата икономика. От 2015 г. се предприемат мерки за ограничаване на правата върху това, което си спестил в частен фонд. Където има помощи, не бива да отиват за всички, а по предназначение. 3% от населението са без документи за самоличност", коментира той.

Икономистът Румен Гълъбинов от своя страна сподели, че най-високият праг по рефинансирането отива на 4,5%. "Инфлацията продължава да е по-висока от лихвения процент - 6%, като амбицията е да падне до под 3 накрая на годината. За членство в еврозоната трябва да свалим инфлацията у нас. Охлаждането на икономиката ще повлияе като предрецесионно състояние. Рецесията ще е по-голям риск в следващия бюджет. Дефицитът от 3% ще бъде спазен за тази година, надявам се и за следващата. Той е на начислена, не на касова основа", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase