На територията на морските плажове се позволява поставянето на плажни принадлежности като шезлонги и чадъри като се осигурява не по-малко от 50% от активната плажна площ за свободно настаняване според закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

През целия летен сезон служителите от специализираната администрация на Министерство на туризма извършват планирани и извънредни проверки на място, включително и от подадени сигнали от граждани.

В платформата на Helpbook.info получаваме не малко сигнали по този повод.

„На плаж Слънчев ден, в частта със сламените чадъри свободната зона е под 10%. Буквално се е получило заграбване с платени чадъри“, пише наш потребител. (целият сигнал тук)

Друг наш потребител недоволства по подобен повод: „На плажа пред хотел Палма и Алгара бийч в Кранево, свободната зона е много малка. Всеки ден чадърите се увеличават. Буквално са до брега. Свободна зона до брега няма. Не се разрешава да си сложиш хавлии, можело само за гости на хотела. Пред хотел Палма, свободната зона е най-отвътре. Ако наемеш чадър, задължително трябва и шезлонг, не маже само чадър.“ (целият сигнал тук).

Проблем е и незаконното застрояване и отказ от достъп на обществените плажове: „Искам да подам сигнал във връзка с незаконно забраняване на достъпа до плаж и изграждане на незаконни съоръжения на плажа! Покрай брега между кв. Сарафово и къмпинг Европа, който е неохраняема зона, има образувани плажни зони! Точно до носа, където се намира бункера има доста широка плажна зона, която аз и моето семейство посещамахме често! Но при последното ни посещение бяхме помолени да напуснем, тъй като това било частна собственост! Изградени са заведение с навес, тераса, монтирана е екотоалетна, паркинг, стълбища и стоянки за джетове и канута! Моля сигналът ми да бъде взет под внимание и достъпът до плажа да бъде възстановен за всички желаещи! Прилагам снимки на изградените съоръжения!“ (целият сигнал тук)

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase