Снимка: БГНЕС

7-часова спасителна акция се проведе в Пирин, след като жена пострада по време на туристически преход.

Спасителите от Разлог и Банско трябвало буквално да я носят на гръб, преминавайки по изключително тежки терени. Всичко е приключило с щастлив край, след като жената бе свалена от планината.

„В събота около 13 ч. е получен сигнал, че в района има пострадала жена със счупен крак. Направихме връзка с пострадалата и обяснихме, че ще са ни нужни около три часа, за да стигнем до нея и след това да започнем извършването на транспорта”, разказва Любчо Джолев от Планинската спасителна служба в Разлог пред Нова телевизия.

Отрядите се събират от Разлог, Банско и хижа "Вихрен". Откриват жената, обездвижват крака ѝ и започват спасителната акция. Заради теренът на моменти е било нужно да носят жената на гръб.

Ако имаха хеликоптер, Джолев предполага, че спасяването би отнело не повече от 3 часа. Човешкият ресурс, който би се използвал ще бъде много по-малък. Вместо 16 спасители, щели да участват един или двама.

Рискове има и за спасителите. На въпроса дали са защитени пред работодателя, ако се случи инцидент с тях, Джолев обясни: „Нямаме никаква защита. Ние сме доброволци. Няма закон за доброволците”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase