Столичани отново объркани от изравнителните сметки за парно. Неяснотата идва от това какъв данък се начислява. Първоначално парламентът намали ДДС-то за парното и топлата вода от 20 на 9%, а "Топлофикация София" изпрати изравнителни фактури с 20-процентен налог.

Още по темата

"Току-що идвам от касата на "Топлофикация София". Минаха на 12 май и се оказа, че имам страшно много надчетени сметки и фактури, повече, отколкото за юни. Явно, че не са стигнали до тук. 86 лева, а съм сам човек", коментира Мария, съобщи Bulgaria ON AIR.

Подобни фактури са получили хиляди столичани. А топлинните счетоводители дават обяснение - за изравнителни сметки, при които има доплащане, ще се начислява ДДС към този момент, т.е. 20%, а при изравнителните сметки с връщане на пари - със ставката по времето на отоплителния сезон, когато е направено задължението - 9%.

"Промяната в размера на ДДС ще се отнася само за тези потребители, на които общите фактури са издадени след 1 юли 2023 г. и имат прогнозно начислена енергия през отчетният период, която е в размер по-малък от реалната. И с приложимото ДДС в размер на 20% ще бъде обложена сумата до надчислената енергия, ако общата фактура е с дата на издаване 31 юли. Ако е с дата 30 юни, каквито са сегашните изравнителни сметки, които стартираха скоро, ще бъдат в размер на 9%", обясни директорът на Дирекция "Икономическа политика" към "Топлофикация София" Пламен Иванов.

Обяснението си остава неразбираемо за абонатите. И не променя възмущението им от получените сметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase