Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради промените и връщането на ДДС от 9 на 20%, се наложи "Топлофикация София" да разработи нов формат на общата фактура за периода на отчитане 2022/2023.

"Визията за общата фактура за тази година е на основата на добре познатата изравнителна сметка от миналата година, като е необходима допълнителна информация във връзка с това, че изчете срокът на валидност на намалената ставка на ДДС и се възстанови на 20%. Това, което е допълнителна информация и ще бъде включено във фактурата, е описание на данъчната ставка, действала през отчетния период", обяви директорът на Дирекция "Икономическа политика" Пламен Иванов в ефира на "България сутрин".

Ще бъде посочен периодът на валидността на съответната ставка и датата на издаване на общата фактура, обясни пред Bulgaria ON AIR Иванов.

Според него за клиентите на "Топлофикация София" ще бъде разбираема промяната.

"Както е представена информацията -  всеки потребител може ясно да проследи сумата на реално измерената консумирана топлинна енергия, сумата на прогнозно начислената, съответно личните ставки, които са действали и сумата, която дължи по общата фактура", увери директорът на Дирекция "Икономическа политика".

Промяната в размера на ДДС ще се отнася само за тези потребители, за които общите фактури са издадени след 1 юли 2023 година и имат прогнозно начислена енергия през отчетния период, която е в размер по-малко от реалната, уточни Иванов.

"Приложимото ДДС в размер на 20% - ще бъде обложена само сумата на до начислената енергия, ако общата фактура с дата на издаване е 31 юли. Ако е с дата на издаване 30 юни, каквито са настоящите изравнителни сметки, ще бъде в размер на 9%", стана ясно от думите му.

Иванов обясни, че общата фактура и изравнителната сметка не се различават по нищо на потребителите, които са на прогнозен отчет и потребителите, които са заплащали на равни вноски.

"Просрочените суми на база на издавани фактури от отчетния период, в който приложимата ставка е била в сила 9%, дължимата сума е с 9%. Просрочените суми, при които приложимата ставка е била с 20%, са с 20% ДДС", стана ясно от думите на директора на Дирекция "Икономическа политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase