Снимка: БГНЕС

“Бюджетът, който депутатите разглеждат на първо четене, все още има големи отклонения, които са предпоставка за задълбочаване на дисбалансите в икономиката и задържане на инфлацията на относително по-високо ниво”. Това заяви пред БГНЕС икономистът Любомир Дацов.

“Ако питате някои от политиците, излиза, че това, че Бюджет 2023 г. е с 3% дефицит, е голямо постижение, а всъщност това е политическата цена и политическата цел, защото чисто експертно бюджетът, за да е в някакъв баланс, трябва да бъде леко положителен спрямо икономическото развитие в момента”, каза финансистът.

Още по темата
По думите му 30-40% от нивата на инфлацията се дължат на свръхдефицитите и политиките по доходите.

Дацов подчерта, че бюджетната политика е свързана с макроикономическите проявления. “Ако искаш да нямаш инфлация, ако искаш да имаш основен икономически растеж, ако искаш бюджетът да подкрепя развитието на икономиката, тогава правиш правилните нива на дефицитите. Вече секторното разпределение на парите е въпрос на приоритет на всяко едни правителство. Никъде не е казано, че социалните плащания трябва да бъдат увеличени изпреварващо, както бяха увеличени в миналото”, смята финансистът.

“Част от проблемите и дисбалансите са, че през последните години част от плащанията бяха увеличени изпреварващо. При 30% инфлация спрямо 2019 г. имаме плащания, които са увеличени над 90%, и те са сериозни”, поясни Любомир Дацов. По думите му има риск бюджетът да се окаже една "оптимистична мечта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase