Снимка: архив, БГНЕС

Нито един финансов министър не се е провалял колкото Асен Василев от прехода насам. Никой не е предизвикал толкова много проблеми в бюджета. Сегашното състояние на икономиката е вследствие на неговите виждания. Това каза пред Nova News финансистът Любомир Дацов.

Още по темата
Асен Василев е много гъвкав - ще видим дали ще продължи с великите си идеи или под натиска на обстоятелствата ще обърне посоката. Най-добрата политика е консервативната, когато не клатиш бюджета. Експериментът с макроикономическата политика, който Василев си направи, разклати икономиката, смята Дацов.

Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10% отчете БНБ за първото тримесечие. Според Дацов 10% върху нула е нула, а ако стане тенденция, вече въпросът ще е друг.

"Намалява растежът - ако се задържат факторите, ще бъде по-близък до този на правителството - ще бъде по-висок. ПП си играха с бюджета, за да се правят на добри заради изборите. "Изключиха различни сектори от обхвата на ДДС - те носят близо 1 млрд. на годишна база. Намаляването на дефицита ще зависи от управленската програма, при структурни реформи за оптимизиране на разходите можем да бъдем оптимисти", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase