Снимка: архив, БГНЕС

Нито един финансов министър не се е провалял колкото Асен Василев от прехода насам. Никой не е предизвикал толкова много проблеми в бюджета. Сегашното състояние на икономиката е вследствие на неговите виждания. Това каза пред Nova News финансистът Любомир Дацов.

Още по темата
Асен Василев е много гъвкав - ще видим дали ще продължи с великите си идеи или под натиска на обстоятелствата ще обърне посоката. Най-добрата политика е консервативната, когато не клатиш бюджета. Експериментът с макроикономическата политика, който Василев си направи, разклати икономиката, смята Дацов.

Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10% отчете БНБ за първото тримесечие. Според Дацов 10% върху нула е нула, а ако стане тенденция, вече въпросът ще е друг.

"Намалява растежът - ако се задържат факторите, ще бъде по-близък до този на правителството - ще бъде по-висок. ПП си играха с бюджета, за да се правят на добри заради изборите. "Изключиха различни сектори от обхвата на ДДС - те носят близо 1 млрд. на годишна база. Намаляването на дефицита ще зависи от управленската програма, при структурни реформи за оптимизиране на разходите можем да бъдем оптимисти", коментира той.
 

Коментари Напиши коментар

29

пророк Смион

преди 3 месеца

С други думи, едни пари трябваше светкавично да бъдат откраднати. Което и стана. А пък някои го представят като провал. Сега има едни други пари за крадене. Асен Василев ще се "провали" по точно същия начин! Вангую!

28

Реалист

преди 3 месеца

Дацов,ти кой беше?...А.Василев е класи над теб!

27

Анонимен

преди 3 месеца

Сега шЪ сЪ пробва пак :))))