Снимка БГНЕС
fallback

Главна инспекция по труда започва ударни проверки по Черноморието през активния туристически сезон. Те ще се извършват основно от дирекциите "Инспекция по труда" Бургас, Варна и Добрич, на територията на които се намират курортни населени места.

При необходимост се командироват и служители от други дирекции, информираха от ГИТ.

Акцент при проверките по време на кампанията е превенцията на недекларирания труд, тъй като е идентифициран висок риск от използването му както при сезонната заетост, така и в самите икономически дейности хотелиерство и ресторантьорство. Следи се и за спазване на разпоредбите по работното време и почивките, както и по заплащането на труда, нарушенията на които са други рискове при сезонната заетост.

Проверява се и за законосъобразното наемане на непълнолетни лица и на чужденци от трети държави, в частност за спазване на трудовите права на работници от Украйна.

Oще по темата
За първите 6 месеца на годината в ресторантьорството и хотелиерството са извършени 3052 проверки, при които са установени 15 905 нарушения. Свързаните с осигуряване на здраве и безопасност при работа са 6438 броя. По осъществяване на трудовите правоотношения броят им е 9344, от които 1941 бр. са по заплащането на труда, а 1566 са във връзка с работното време.

Установени са 353 лица да полагат труд без сключен трудов договор, което е близо 20% от всички 1775 разгледани случаи, съобщава "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ПРОГРАМИСТ

преди 10 месеца

Ся министъра на туризма каза че имало 1млн. повече резервации от мин година! че кво ревете тогава хахаха тая жена сигурно казва истината хаха

18

Анонимен

преди 10 месеца

Кефи ме как като започне летния сезон как ни заливат с реклами против разтройство, голяма реклама на родното черноморие, пийте Посеран братя - безплатно прочистване на отделителната система, гарантиран успех, няма замърсяване но и няма оттърване от полезна флора и фауна по черномориет. Ако някой се съмнява, че не е мръсно нека да изгледа сериала Монстърс Инсайд Ми, успех!

17

Така

преди 10 месеца

Лъжат, ей току що на плажа изнесе още една херсонска крава, шута при това.

fallback