"Искам да обявя важността да има управленска програма и тези политики да залегнат вътре в бюджета. Не е ясно коя политика е залегнала, за да бъде бюджетът остойностен по този начин. Ако искаме да има предвидимост, последователност и устойчивост, тази част на управленската програма липсва като база и като отправна точка за съставянето на този бюджет", коментира финансовият експерт Любомир Каримански в Bulgaria ON AIR.

Според него това, което Асен Василев е представил, е по-реалистично от това, което се коментира преди този бюджет да бъде вкаран.

Още по темата

"Всички критики в бюджета на служебното правителство, че има високи капиталови разходи, че те могат да бъдат намалени на 30-40%, видяхме, че това не става толкова лесно. Никой не смее да ги намали толкова и в този бюджет е така. Трябва да имаме предвид доколко могат да се сбъднат приходите и доколко темпът на нарастване на разходите няма да бъде по-висок от темпа на нарастване на приходите", каза Каримански пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ръстът на приходите през годините, няма голям темп. "Данъчно-осигурителните приходи растат през годините по един и същи начин. Странното, което ни карат да се замислим, е до колко ръстът на брутния вътрешен продукт и всичко останало, което като брутообразуващия капитал,  може да доведат до по-голям ръст на приходите, за да изпълним този бюджет. При положение, че всички международни институции дават ръст на икономиката по-малък от този на Министерството на финансите. ЕК дават ръстът на България да е около 1,5. Дават по-малък ръст, ние сме заложили 1,8", подчерта експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase