Снимка: БГНЕС

"След служебния кабинет в приходната част от МФ са сложили 3,5 млрд. отгоре. За да се постигнат те БВП трябва да порасне с 1,8%. Тези милиарди не могат да се съберат само от ръст на събираемост.

Още по темата
Има три въпроса, на които правителството да отговори, преди да твърди, че бюджетната прогноза е реална. Първият е, че нито една международна финансова институция не е дала на България ръст от 1,8. Конкурентноспособността ни е паднала с 4 позиции за година, намира се на 57 място от 64 държави. Германия вече е в техническа рецесия, така че 3,5 млрд. са имагинерни" Това заяви икономистът Мика Зайкова за Нова Нюз.

От своя страна икономистът Румен Гълъбинов смята, че приходите са планирани амбициозно. "Има охлаждане на европейските икономики, влиза се или в рецесия или е пред рецесия. Не може да се очакват феноменални ръстове на износа. За да се случи 3% дефицит трябва по ПВУ да видим дали ще получим втори транш и колко ще е. Не сме сигурни колко и как ще получим след като водим преговори за предоговаряне. България със сигурност ще трябва да вземе нов заем в евро срещу емисия на еврооблигации", обясни той.

Според него в разходната част освен съкращаването на капиталовата програма, това трябва да се случи и за общи държавни административни разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase