Снимка: БГНЕС
fallback

Имало е доста голяма опасност за хората и населените места през последните няколко дни заради обилните валежи и наводнения. Благодарение на координираните усилия на всички институции са успели да предотвратят всякакви по-рискови ситуации за хората, заяви премиерът акад. Николай Денков след заседанието на щаба в Монтана.

"Сега вече е въпросът да се премахват последиците и хората, които са пострадали, да получат съответна подкрепа, включително и финансова, за което има определени механизми", каза министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Премиерът заяви, че ситуацията в Монтанско и Врачанско е доста подобна, разликата е само в часовете. По думите му основните проблеми са дошли от природната стихия.

Oще по темата
"Метеоролозите казаха, че за последните дни са паднали валежи от два до четири пъти месечната норма за този регион. Много силна концентрация на валежи за кратко време, което е създало проблема", заяви акад. Денков.

"И в Монтана, и във Враца най-критично беше снощи, когато трябваше да се реши как да се действа с язовирите и колко вода да се изпуска. Всеки по-голям дебит облекчава язовири, но натоварва с наводнение в долната част на реката. За щастие експертите взеха правилно решение, бяха използвали точния дебит, нивото на язовир „Огоста“ спря да се покачва и в същото време в Хайредин и другите населени места водата е започнала да се оттича", каза премиерът.

"Обратно на други случаи, благодарение на добрата координация на институциите, кметовете, областните управители, са преодолени много сериозни рискове. Можеше да изпаднем в ситуация, при която да броим човешки животи", подчерта Денков.

По-рано през деня министър- председателят участва във Враца в заседание на областния кризисен щаб във връзка с наводненията в региона.

Всичко за критичния ден в наводнения Северозапад вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

Тон

преди 10 месеца

Гущер продажен!

118

Анонимен

преди 10 месеца

Има доста голяма опасност за държавата от вас, но народа търпи.

117

Ох,

преди 10 месеца

Кога ще се научат да си застраховат имотите? 10 лв. на месец е, две ракии. Кога ще се почистят коритата на реките, непипани с години? Кога пострадалите ще спрат да правят бунища от същите тези корита? Кога ще излязат да протестират заради масовата сеч?Всеки иска да му се даде, никой не си мърда пръста да направи нещо за себе си сам.

fallback