Снимка: БГНЕС
fallback

"От края на февруари имаме тенденция към успокояване и падане на цените. Не може да кажем, че има дефлация, по скоро се укроти темпът на нарастване".

Oще по темата
Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

"Към момента има едно задържане. Вече 4-ти месец почти сме без промяна. Единственото, което задържа и малко по-високи равнища на база спрямо миналата година, е лошото време. Това засяга пряко предлагането на плодове и зеленчуци. Що се касае до основните хранителни продукти нарастване не регистрираме и това е вече 4-ти месец. При някои от продуктите имаме и намаление - най вече при олиото и яйцата. Известно намаление - около 7 до 8%, се получи и при млечните. Но на годишна база спрямо цените на миналата година процентът варира между 7,5 и 8,5%. Това е главно заради пресните плодове и зеленчуци, тъй като там вариациите са доста сериозни. Говорим за едно равновесие. За дефлация не можем да говорим, тъй като сме с 9% над нивата от миналата година", посочи Иванов.

"Нашите производители са слаби и не са в добра конкурентна позиция за устойчив разговор с магазините. Очевидно е дошло времето да се окрупняват и да започнат да работят заедно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

баба мара

преди 1 година

кромид лук картофи чушки боб за варене сирене кашкавал прясно и киселомляко непосилни цени само олиото тръгна надолу доматите независимо от къдеса един два дни на стаина темп и протичат в мом прасковите от гърция са пъленбоклук с бял мухъл

5

Анонимен

преди 1 година

Засега теглиха заеми за пенсии и внос но трябва да се връщат а и спада производството. При спад на продукцията ще трябва нови заеми за внос на стока но на по-високи цени. Ако няма внос цените ще скочат.

4

"Всичко е споко

преди 1 година

На" Източния фронт." Цените, надути от търгаши-спекуланти с помощта на големци са спокойни и си стоят на мястото, както и заплати и пенсии, плащани като милостиня от феодалите, които се подвизават у нас .А иначе ***-л,оу.мни богаташи милионери никнат всеки ден като гъби. И това само у нас-хилядолетната Територия, в центъра на цивилизацията. Това да си напушен, смръкнал два дълги реда от бялото не всеки го може.

fallback